Kültürel zenginlikleriyle doğal güzellikleri bir arada sunan Kıbrıs çok yönlü tatil fırsatlarıyla doludur. Kıbrıs’ın kadim tarihi mistik yolculuklar için de kapılar aralar. Afrodit’ten Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan derin kültürel mirasıyla Kıbrıs tam bir cennettir.
Çok çeşitli ve güçlü medeniyetlerin izlerini taşıyan Kıbrıs’ın kültürü de bu medeniyetlerin izleri ile renkli ve çok farklıdır. Yemeklerinden bile bu mirasın ne kadar etki etmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
Kıbrıs’ta çağlardır birbirinden farklı etnik kültürler bir arada yaşadığından çok çeşitliliği olan bir kültürel miras ortaya çıkar. Mimari yapılardan tutun da insanların hoşgörülü olmasına kadar her şey bu köklü mirasın bir parçasıdır. UNESCO raporuna göre Kuzey Kıbrıs dünyanın en önemli kültürel değerlerine sahip olan coğrafyaları arasında yer alır.
UNESCO Raporlarına Göre Kıbrıs Kültürel Mirası
Kazı alanları, ören yerleri, müzeler ve kiliseler gibi kültürel miraslar UNESCO tarafından her zaman araştırılır. Kıbrıs bu miraslar açısından çok zengin bir adadır. Uzak ve yakın tarihin izlerini birçok tarihi eserde görmek mümkündür. Dünya mirası olarak Baf, Trodos bölgesindeki Boyalı Kiliseleri, neolitik çağdan kalma Hiroktiya Kıbrıs’ın dünya mirasları listesine giren kültürel alanlarıdır.
Kuzey Kıbrıs Kültüründeki Renkler
Çok renkli kültürel mirasa sahip Kuzey Kıbrıs; müzik, dans, yemek ve el işleri gibi alanlarda da kendine özgü kültürel değerler sunar. Tırtıl kozalarından ilham alan koza işi, Kıbrıs’ın kendine has kültürel miraslarından birisidir. Gelenek, görenek ve adetler açısından da çok kültürlü bir yapı söz konusudur. Hem Türk ve Rumların hem de İngilizlerin ada üzerindeki sosyal yaşam üzerinde kalıcı etkileri olmuştur.
Kıbrıs’ın Kültürel Mirasını Oluşturan Tarihi Detaylar
Tarih boyu Kıbrıs’ta yerleşim kurmuş olan Hitit, Asur, Pers, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izleriyle örülen kültür çok çeşitlidir. Kıbrıs’ın kültürel mirasında farklı etnik kökenlerden insanların bir arada yaşaması da etkilidir. Çağlar boyu Kıbrıs, farklı medeniyetlerin yaşamsal kültürleriyle dolup taşmıştır. Kıbrıs’ın coğrafyası ve güzellikleri tarih boyu dillere destan olmuştur.
Kıbrıs Kültürünü Tanımak
Kıbrıs kültürünü tanımaktan büyük keyif alırsınız. Kültürel olarak çok çeşitli bir yapı olduğundan hiç sıkılmazsınız. Adanın kendine has kültürü tanımak için yemeklerine, sosyal ortamlarına, müzik ve sanat alanlarına bakmalısınız. Müzeleri gezerek kadim kültürü hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Kıbrıs’ta gezebileceğiniz müzeler;
- Babarlık Müzesi
- Girne Batığı
- Derviş Paşa Konağı
- Fazıl Küçük Müzesi
- Girne İkon Müzesi
- Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi
- Lüzinyan Evi
- Taş Eserler Müzesi
Kıbrıs Festivalleri
Bir kültürü tanımanın en güzel yollarından biri festivallere katılmaktır. Festivallerde kültür hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Yemekleri tadabilir, müzik dinleyebilir, halk sanatlarını keşfedebilirsiniz. Kıbrıs’ta katılabileceğiniz bazı köklü festivaller;
- Kuzey Kıbrıs Uluslararası Bellapais Müzik Festivali
- Kalkanlı-Çakıstez Festivali
- Kıbrıs Rakı Festivali
- Hellim Festivali
- Güzelyurt Portakal Festivali
- Uluslararası Bahar Konserleri
- Yeşilırmak Çilek Festivali
- İskele Festivali
Kıbrıs dört mevsim gezilecek nadir destinasyonlardan birisidir. Denizi, tarihi, yemekleri, eğlencesi ve her şeyi ile size unutulmaz anları garantiler.